You are here:

Värillä on väliä!

Värillä on väliä!

Me ravi-ihmiset usein hieman hymähtelemme kentällä keventelevälle tätiratsastajalle, jonka ratsastushousut ovat sävy-sävyyn satulahuovan ja hevosen suojien kanssa. Ei meidän kyllä itse asiassa olisi paljoa varaa naureskella! Me raviurheiluun hurahtaneet ollaan nimittäin taatusti aivan yhtä värirajoitteisia kuin ratsuihmisetkin ja se on asia, johon moni hevosenhoitaja panostaa oikein vakavissaan.

 

 

Ei sen nyt todellakaan mene niin, että se passihevonen viedään raveihin ihan minkä värisissä vermeissä tahansa, vaan kaikenhan on sovittava yhteen, just eikä melkein. Siispä samaa sävyä ovat loimet, villapintelit, riimunnaru, silatyyny, rintaremmi, valjaspussi, harjat, ämpärit ja pyyhkeetkin. Helpoimmalla pääsevät ne, joilla on jokin tallin oma väri tai väriyhdistelmä ja hulluinta homma on minunlaisilla, joilla värit ovat hevoskohtaisia.

Siinä sitten kertyy varustetta useissa eri väreissä hyllyjen täydeltä. Jokaiseen väriin on tietenkin erilaiset kuljetusloimet kesä- ja talvimallisina, verkkoloimet ja hiittiloimet, joita kuivatukseen tarvitaan tietenkin useita kappaleita…. Puhumattakaan talvella tarvittavista päähupuista ja sävyyn käyvistä villapinteleistä ja jopa pintelinalusista. Pyyhkeitäkin multa löytyy melko monessa värissä ja riimunnaruja on tietenkin kaikkiin sävyihin sopivina.

 

2015-05-09 19.07.54No starttiin laitetaan sitten sen hevosen ”oman väriset” varusteet, eli silatyynyn on sovittava yhteen rintaremmin värin kanssa ja mikäli suitsien alla käyttää ”lätsää” on senkin sovittava väreihin. Pinteleiden suhteen olen vielä pysynyt mustassa, mutta otsapannan väri on tietenkin tärkeä ja otsaharjan letissä keikkuva rusetti mietitään tarkkaan. Kilpakärryjen on tässä värien kirjossa viisainta olla mustat, koska sehän käy sitten kaikkien värien kanssa….

 

Ja kun mun hevosilla on väreinä sini-valkoista, sini-mustaa, musta-valkoista, vihreä-valkoista ja tummaa sinistä, voitte kuvitella sitä loimien ja muiden tilpehöörien määrää!! Ja niitä hankkiessa ei aina ole muistettu katsoa hintalappua. Jos omiin vaatteisiin pitäisi tuhlata moinen määrä rahaa, ei  tulisi kuuloonkaan. Mun tilanteessa oman harmituksen asiaan tuo juuri nyt se, että mulla on jo kaikkea niin paljon, etten pääse shoppailemaan mitään uutta. Ja kun kilpahevosia on kokonaista yksi, loimivuoret nököttävät tyhjän panttina hyllyssä. Voisihan niitä tietty jollekin myydä…..mutta eihän sitä koskaan tiedä, jos niitä vielä vaikka tarvii!

 

Kaikkien näiden sävy-sävyyn hankittujen loimien lisäksi hyllyssä on aimo määrä kilpailuista voitettuja loimia. Ne ovat tietenkin kaiken värisiä ja mulle ”käyttökelvottomat” eli punaiset ja keltaiset, on suoraan siirretty kotikäyttöön.

 

 

loimet Tällä hetkellä ainoalla kilpailevalla hevosellamme Cadeaulla on värinä      vihreä-valkoinen. Vihreä on värinä hieman haastava, koska sitä saa niin  monessa eri sävyssä (ja niidenhän kuuluu siis olla samaa SÄVYÄ). Viime  reissulta saatu voittoloimi on tumman sininen, oikein tyylikäs loimi  muuten, mutta miten se nyt kävisi väreihin. Cadeaun valjaissa silojen  pehmuste on valkoinen ja rintaremmikin valkoinen. Otsapanta on valko-  kulta bling blingiä ja letin päässä on joko musta tai valkoinen rusetti  kullanvärisellä ”timantilla”. Villapintelit on valkoiset, pyyhkeet vihreät ja  silapussi vihreä. Valkoinen silapehmuste on aika selkeästi erottuva  ja  olenkin miettinyt vaihtaisinko sen vihreään? Ja tietty semmoinen vihreä  silatyyny löytyy jo kaapista samoin kuin semmoinen vihreä bling bling  otsapantakin ja rusetin tekaisee äkkiä…….Hulluako?? No on!!!

 

– Krisse –

Posted by: Kristiina Mattila

Kristiina Mattila on vuonna 1967 syntynyt, jo pikkutyttönä nimenomaan raviurheiluun hurahtanut nainen, joka on toiminut suurimman osan elämästään hevosenhoitajana niin Suomessa kuin vähän ulkomaillakin.

Leave a Reply
 

Your email address will not be published. Required fields are marked (*)

Huumorilla ja faktanjyvillä ruokittuja eläinaiheisia artikkeleja sekä blogeja elävästä elämästä. Ehdota juttuaiheita, vinkkaa sopivasta haastateltavasta, tarjoudu bloggariksi tai sovi yhteistyökumppanuudesta.

Back to Top