You are here:

Ulkomuototuomariksi Englannissa

Ulkomuototuomariksi Englannissa

Toiveeni on ollut monta vuotta opiskella ulkomuototuomariksi. Suomessa asuessani, jostain syystä aika ei koskaan riittänyt, mutta päätin noin 5 vuotta sitten, etta nyt on oikea aika ja aloitin ottaa selvää, etta mitenkäs sitä täällä homma järjestyy.
Minua oli juuri pyydetty Eastern Counties Dachshund järjestön hallitukseen ja sita kautta pystyin ottamaan asioista selvää. Englannin Kennelliitto ei osoita kiinnostusta eikä tarjoa apua ennenkuin olet Challenge Certificate (Serti) tasoa ja täyttanyt kaikki mahdolliset vaatimukset. Ja silloinkaan he ainoastaan antavat rotujarjestölle tiedon onko k.o henkilö hyväksytty vai ei. Tästä myöhemmin lisää.
Kirjoitan nyt pelkästään mäyräkoira puolelta, sillä muutaman vuoden sivusta seuranneena olen saanut sellaisen käsityksen, etta eri roduilla tämä juttu toimii eri tavoilla.
Dachshund Breed Council on kansallinen rotuyhdistys täällä Englannissa, samoin kuin Mäyräkoiraliitto Suomessa, johon kuuluvat periaatteessa kaikki ala yhdistykset. DBC ylläpitää tuomarilistaa sekä päättää mitkä määritykset ehdokkaat pitää täyttää, jotta pystyvät etenemään ulkomuototuomari urallaan.
Dachshund Breed Council ulkomuototuomari listalta voi tarkistaa eri vaatimukset ja myös tarkistaa kuka on milläkin listalla. Luokituksia tällä listalla on seitsemän.

C-Lista
Tälle listalle voi hakea kuka tahansa, joka osoittaa kiinostusta rotuun ja on rotuyhdistyksen jäsen sekä on saanut kannatuksen k.o rotuyhdistykseltä. Mielenkiintoisin kohta loytyy tältä listalta, sillä voit tuomaroida avoimissa (Open) näyttelyissä ilman mitään kokemusta, kursseja etc. Suurin osa aloittelijoista hakevat tälle listalle. Huom- listalla olevat voivat tuomaroida ainoastaan Open näyttelyissä joissa ei ole 3 luokkaa enempää per rotu.
B-Lista
Rotu spesialisti, tälle listalle voit hakea jos täytät alla olevat kohdat.
• Omistanut mäyräkoiria/osallistunut näyttelyihin vähintään 5 vuotta ja suositus yhdistykseltä
• Osallistunut rotujärjestön järjestämään seminaariin, huom ei testiä
• Toiminut kehäsihteerinä vähintään kaksi kertaa
Plus yksi alla olevista
• Arvostellut vähintään 10 luokkaa Mäyräkoirissa, näyttelyissä joissa on ollut vähintään 3 koiraa per luokka, tai
• Kasvattanut tai omistanut vähintään yhden koiran silloin kun sen on saanut kantakirja numeron KC:sta, tai
• Saanut yhden Junior Warrant tittelin vähintään yhdelle koiralle (omistaja tai kasvatti)

Ei rotuspesialisti
• Vähintään 5 vuoden kokemus mäyräkoirissa ja yhdistyksen suositus
• Arvostellut vähintään 20 luokkaa rodussa , joista 5 Open näyttelyissä, joissa on yhteensä ollut vähintään 60 koiraa läsnä.
• Suorittanut Rotujarjeston järjestämän Tuomari seminaarin, huom ei testiä
B-listalla on suurin osa tuomareista, jotka eivät halua kasvattaa tai heillä ei ole kiinnostusta siirtyä A3 listalle. A3 Lista on sellainen väliporras A2 listalle, jossa olevat tuomarit odottavat KC hyvaksyntää jotta siirtyvät A1 listalle eli ovat suorittaneet hyväksyttävästi kaikki rotujärjestön seka KC:n vaatimukset CC tuomariksi (CC= Challenge Certificate). Aika monet All Rounderit ja ulkomaalaiset tuomarit ovat tällä listalla.
A2 listalle pyrkivien pitää lähettää KC:lle anomus, KC sen jalkeen lähettää hakemuksen Dachshund Breed Council:le, joka pyytää alajärjestöjen hyväksyntää ennenkuin vastaa KC:lle joko Kyllä tai Ei, tässä vaiheessa voi henk koht mielipiteet tulla peliin mukaan, vaikka ko henkilö olisi suorittanut kaikki vaatimukset. Rotujärjestöjen sihteereiden pitää olla hyvin tarkkana, ettei ko järjestön hallituksen jäsenet kiellä hakemusta henk.koht syitten vuoksi.
Teorissa ura C-listalta A2 listalle voi kestää vain 7 vuotta, käytännössä uskoisin, etta se vie lähemmäs 10 vuotta. Itse olen tällä hetkellä B listalla, eli voin olla tuomarina näyttelyissä, missä on 3 tai useampi luokka mayrakoirille, mutta ei CC. Voin myos tuomaroida esim Pohjoismaissa ei KV näyttelyissä. Itse olen suorittanut KC:n vaatiman kurssin ulkomuototuomareilla seka rotukohtaisen tuomari seminaarin. Seuraavana listalla on ”hands-on” assesment ja ”points of a dog” jossa pitää osoittaa kouluttajalle 50 eri koiran kohtaa. Tuntuu hieman oudolta, se, että vasta siina vaiheessa kun aiot anoa oikeutta antaa CC:ta niin ehdokkaan pitää etsiä itselleen kaksi CC tuomaria jotka arvostelevat heidän kehäsuorituksen, mutta ehdokkaalle ei asiasta kerrota mitään vaan mielipiteet menevät suoraan KC:oon. Sielt sitten tulee vastaus. Jos vastaus on kielteinen KC ei kerro syytä ei tuomari ehdokkaalle, eika sponsorivalle kerholle….Noh, itse en ole viela onneksi muutamaan vuoteen tässä vaiheessa.
Kuten varmaan ylla olevasta huomaatte, niin ulkomuototuomarin uran aloittaminen on Englannissa hyvin helppoa. Yksi hyvää tuttuani juuri pyydettiin tuomariksi, vaikka hän ei ole käynyt kurssin kurssia, omistaa kylla mayrakoiria, hän ei myöskään ollut ko aikana DBC:n listalla. Eli käytännössä kuka tahansa voi ruveta tuomariksi, kunhan vain kerho pyytää.
Dachshund Breed Council on hieman parantanut asioita siinä mielessä, että 2 vuotta sitten perustettiin Koulutus ohjelma johon voi hakea. Tämä ohjelma on periaatteessa hyvä, mutta organisaatio puoli on erittäin huono,ja jos et itse etsi tietoa ja ole oma aloitteinen niin kukaan ei sitä sinulle tule tarjoamaan. Toivottavasti nyt tämän vuoden aikana pääsemme parempaan kuntoon ja ohjelmaan kuuluvat saavat enemmän tietoa esim. kursseista ja materiaalista kuin ennen.
Toisaalta, tama systeemi on mielestani positiivinen, sillä se antaa mahdollisuuden aloittelijoille saada jalansijan uralle. Toisaalta taas ajattelen, etta jos sinulla ei ole minkaanlaista kokemusta tai edes perusvaatimuksena ei ole esim rotukohtaisen kurssin läpäisyä, niin miten osaat etsiä ne viat ja hyvät puolet allasi olevista koirista. Ehkä tästä juuri johtuu tämä perus englantilainen ”facey” tuomarointi, eli ei se koiran laatu vaikuta sijoitukseen vaan se joka on narun päässä. Toinen asia joka minua huvittaa on se, että jos olet joskus suorittanut kaikki tarpeelliset kurssit niin niitä ei tarvitse uusia. Eli löytyy sellaisia tuomareita, jotka ovat 50 vuotta sitten päässeet uransa huipulle ja esim ei ole tietoisia uudesta rotumääritelmästa mäykyille, joka tiedoksi on hyvin lähella FCI rotumääritelmää, muutamaa eroa lukuunottamatta.
No maassa maan tavalla ja ei kun eteenpäin. Toivon todella paljon, että uusi tuomari sukupolvi joka on tulossa, arvostelevat rotumääritelmän mukaan, eivätkä välitä kuka on narun päässä.
007

Posted by: Minna Hagan

Leave a Reply
 

Your email address will not be published. Required fields are marked (*)

Huumorilla ja faktanjyvillä ruokittuja eläinaiheisia artikkeleja sekä blogeja elävästä elämästä. Ehdota juttuaiheita, vinkkaa sopivasta haastateltavasta, tarjoudu bloggariksi tai sovi yhteistyökumppanuudesta.

Back to Top