You are here:

Trackfest 2015

Trackfest 2015

WP_20150905_09_01_10_ProTämän vuoden BMHS Trackfest, Baijerin Vuoristovihikoira Yhdistyksen Mejä viikonloppu, järjestettiin Didlingtonin kartanon mailla, Norfolkissa. Suuri kiitos kartanon nykyiselle omistajalle Fiona Dickinsonille ja Norfolkin Metsäyhdistyksen riistanvartija Kristen Wäberille joka asuu kartanon alueella.

Viikonlopun aikana meillä oli käytössa kartanon kaikki maat ja vesialueet sekä leiriytymis alue vanhassa aidatussa ”keittiö puutarhassa”. Tämä leiriytymis alue oli todellisuudessa uuden kartano rakennuksen takapiha… Saimme myös käyttöömme, patio alueen ruoan laittoa varten grilleineen, sekä WC ja suihku rakennuksen.  Ala leuka kyllä putosi kun saavuin perjantai iltana paikalle ja näin meidän campingin sijasta meillä oli glamping eli glamourous camping. Aikaisemmin kalliilta tuntuneesta kahden päivän maksusta, GBP45.00, ei jäänyt kuin muisto, olisin iloisesti maksanut vaikka kaksikertaisen maksun.

Viikonlopun ohjelmaan kuului mm. 24 vrk jälkien veto,  paukkuarkuus testi, jossa laukaus ammuttiin koiran yli 100m päästa, tähän yhdistetiin myos 5 minuutin paikalla olo, jossa handleri oli pois näkyvistä sekä paljon muuta kiinnostavaa toimintaa, josta myohemmin lisää.

Lauantai aamu valkeni ankeana ja olin valmis antamaan 3 mäyräkoiraa ilmaiseksi hyvään kotiin…tai ensimmäiselle vastaantulijalle. Telttailuun tottumattomat pojat hoitivat vartiointi hommat niin hyvin, että kenelläkään ei ollut mitään asiaa 100metriä telttaa lahemmaksi ilman, että alkoi joukko murina ja ärinä kera haukkumisen. Kun vihdoin ja viimein sain pojat uskomaan, etta kukaan ei tule meitä syömään yön aikana, torkahdimme muutamaksi tunniksi. Teltasta aamulla ulos kömpiessani, pyytelin kaikilta kanssa retkuilijoilta anteeksi ”kaupunki” koirieni puolesta. Ainoa päivänsäde tässä oli, että toivoin poikien  olevan yhtä väsyneitä kuin minäkin sitten seuraavana yona.

Aamiaisen jälkeen, laitettiin kaikki varustukset kuntoon ja osallistujat jaettiin ryhmiin jälkien tekoa varten.  Peter, minä ja Vicky lähdimme tekemään pitempiä jälkiä vaikeampaan maastoon kokeneimmille koirille. Verta jäljille laitetettiin noin 10ml ja suurin osa siitä oli jostain kumman syystä, sadeviittani selässä…. Schweisshund  jäljet tehdään käyttämällä peuran sorkkia, jotka kiinnitetaan ”kenkään”. Verta ei periaatteessa laiteta kuin ensimmäiset 50 metriä ja sen jälkeen ei lainkaan. Kaadolla on yleensä saman lajin peuran pää kuin mille sorkat kuuluivat. Eli jos on metsäkauriin sorkat niin kaadolla on metsäkauriin paa. Harjoitus tilanteessa jokainen voi määrätä veren määran itse mutta koe tilanteessa seuran säännöt määräävät miten jälki tehdään. Kolmen jäljen tekemisen jälkeen alkoikin sitten jo lounas kutsua.WP_20150905_10_53_13_Pro

Tarjoilusta vastasi Takako Cheeseman, BMHS yhdistyksen puheenjohtajan vaimo, ja nautimme kotona tehdyistä Bakewell tortusta, taateli ja saksanpahkinä kakusta kahvin ja teen kera. Aurinkokin päätti tässä vaiheessa ilmaantua piristämään muuten märkää ja väsynyttä porukkaa.

Pienen siestan jälkeen lähdimme tekemään ns ”chase trails” 3 koiralle. Chase Trail on ns kuuma jälki, eli eläin joka on ammuttu, mutta ei putoa siihen vaan juoksee eteenpäin. Jälki on noin 200m pitkä ja siihen käytetään noin 200ml verta ja koira laitetaan jäljelle n. 30 minuutin sisällä. Vastaa esim peura/hirvikolari tilannetta. Koira on vapaana ja sen pitää loytää ”kaato” ja ilmoittaa siitä joko haukkumalla tai tulemalla hakemaan handleri paikalle.

Paukkuarkuus testin jälkeen olikin sitten aika laittaa pillit pussiin ja vaihtaa vapaalle. Koirat ylös ulos ja lenkille. Oli tosi ihana päästää pojat juoksemaan vapaana ja ilman että piti huolehtia autoista, ja muista ihmisistä. Oli myos kivaa nähdä Baijerin Vuoristovihikoirien kisaavan mäyräkoirien kanssa. Siinä oli pienillä tappijaloilla kiire, jotta kerkesi saamaan pallon ensimmäiseksi.

WP_20150905_14_54_13_Pro

Illalliseksi nautimme sinihomejuustolla täytettyjä herkkusieniä pekoni kuorella, sekä Saksanhirvi hampurilaisia ja Linconshire chipolat makkaroita. Tietysti myös mukaan kuului pakolliset viskit ja viinit. Täytyy kyllä sanoa, että ruoka maistui kaikille ja tyytyväisinä sulattelimme pöydän antimia ja keskusteltiin päivän tapahtumista.

Eipä siinä sitten kauan mennytkään kun kaikkia rupesi pikkuhiljaa ramaisemaan ja ei muuta kuin iltatoimille koirien kera ja sitten tyytyväisenä makuupussin sisään untenmaille. Yöllä heräsin muutaman kerran kun Joey murisi Muntjac naaraan ”kutsulle”. Muntjac naaraan kutsu on siitä hassu, että se kuullostaa koiran haukun ja sian röhinän valilta. Miettiköhän poika, että tuleppas tanne mikä sinä sitten oletkaan, niin näet mita täältä löytyy….

 

 

 

Aamulla heräsimme kaikki virkeänä ja valmiina päivän koitoksiin. Aamiaisen jälkeen lähdin oppaaksi kahdelle tekemälleni jäljelle. Ensimmäisen jäljen ”uhri” oli Peter ja BMH Anja. Riistaa oli yön aikana kulkenut jäljella ristiin rastiin kiitettävästi, mutta Anja suoritti jälkensa todella hienosti. Vesi – estekkin meni pienellä kehotuksella ihan kivasti ja kaato löytyi jossa Anja sai palkintonsa.

11988316_10207419776711791_1596222066696340459_n

 

 

 

 

Lyhyen korren jäljista veti Vicky ja BMH Ghillie, Vickyn jälki koostui suurimmaksi osaksi puolitoista metrisistä nokkosista, aidasta ja vesi esteestä ja jälkeenpäin kun kepsistä katsoimme niin ei sitten yhtään suoraa löytynyt. Ghillie joutui keskittymään tosi kovasti jäljen selvittämiseen ja kaikella kunnialla pääsimme kaadolle noin 40 minuuttia aloittamisen jälkeen. Kahdesti oli pakko pysähtyä ja odottaa, etta Muntjac vasoineen poistui paikalta.

 

 

 

 

12003980_10207419782631939_909667384852251974_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sitten olikin Joeyn vuoro. Jäljelle lähti Jim Bolton ja Kristen Wäber, Kristen on kasvanut Saksassa mäyräkoirien keskellä ja tällä hetkellä hänellä on Hanoverin vihikoira jonka kanssa hän hoitaa riistapiirin töitä. Joeyn jäljellä oli myös kiitettävästi käynyt yön aikana vierailijoita ja muutaman kerran piti palauttaa jäljelle, varsinkin kun saksanhirvet olivat käyneet juuri ennen kaatoa pyörähtelemässä jäljellä. Jälkeenpäin oli kiva saada  palautetta, mielipiteitä ja myos vinkkejä ammatti ihmiseltä.

 

 

WP_20150906_12_09_01_Pro 11990494_10207419802392433_1709615089316852069_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Päivan Top Dog jäljellä oli Rosa, Espanjan vesikoira jolla on luontainen taipums jäljestämään. Tämä oli Rosan ensimmäinen 24 tuntia vanha jälki ja Rosa selvitti jäljen kuin vanha konkari.

 

 

WP_20150905_14_49_51_Pro

 

Sitten ei ollutkaan enää jäljellä kuin tikanheittokilpailu mejä tyylillä. Tauluna oli metsäkauris ja tarkoitus oli heittää tikkaa kauriiseen ja muiden piti tietää mitä jäljeltä löytyisi jos tikan sijaan olisi ollut kivääri. Minulle ei-metsastäjälle, tämä oli tosi mielenkiintoista ja hauska tapa oppia tunnistamaan ammuntapaikalla tapahtuneet asiat jos joskus tarvitsee lähteä peuraa tai villisikaa jäljestämään.
Loppupalaverin jälkeen, vielä lounas, kahvit ja sitten haikein mielin laittamaan tavaroita kasaan.

 

 

 

11990419_10207419791872170_4191416112289356283_n

 

 

 

 

 

 

 

Suurikiitos Peter ja Takako Cheesmanille organisaatiosta ja Fiona Dickinson:lle sekä Kristen Wäber:lle maista ja majoituksesta.

Ensi vuotta jo odotellen…..

 

 

 

 

 

 

 

 

WP_20150905_18_37_49_Pro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Posted by: Minna Hagan

Leave a Reply
 

Your email address will not be published. Required fields are marked (*)

Huumorilla ja faktanjyvillä ruokittuja eläinaiheisia artikkeleja sekä blogeja elävästä elämästä. Ehdota juttuaiheita, vinkkaa sopivasta haastateltavasta, tarjoudu bloggariksi tai sovi yhteistyökumppanuudesta.

Back to Top