You are here:

Oppia ikä kaikki

Oppia ikä kaikki

Veeran sairastuttua tuntui hetken siltä, että osa koko Saksan reissusta valuu hukkaan. Tämänhän piti olla aikaa jolloin nautin täysillä hevostelusta ja opin paljon uutta. Oli ihanaa, että minulla oli mukanani kaksi hevosta joista yksi osaa jo aika paljon ja toiseen kiteyttyy niin paljon odotuksia ja toiveita tulevaisuudelle. Sitten yhtäkkiä kaikki muuttuu eikä minulla olekaan enää, kuin yksi ratsastettava hevonen enkä edes tiedä selviääkö tulevaisuudenlupaukseni hengissä.

 

Nyt, 6,5 viikkoa myöhemmin, tuntuu siltä, että kaikkeen on syynsä ja kun yksi ovi sulkeutuu niin toinen aukeaa. Veera pääsi viikko sitten vihdoin klinikalta kotiin ja toipuu erittäin hyvin. Eläinlääkäri käy kaksi kertaa viikossa vaihtamassa kavioon siteet sekä tarkistamassa sen kunnon. Veera on vielä karsinalevossa ja menee noin neljä viikkoa ennen, kuin se saa alkaa ulkoilemaan. Potilas vaikuttaa kuitenkin melko tyytyväiseltä ja täysin kivuttomalta. Vihreää saan onneksi syötellä sille, kunhan maa on täysin kuiva. Side ei saa päästä kastumaan.

 

10153187_10153893063082004_2770855725923770772_n

Tyttäreni kanssa Nupun selässä

Tällä välillä olen saanut ratsastettavakseni myös kaksi tallinpitäjämme omistamaa hevosta. Yksi on 5-vuotias tänä keväänä  sisäänratsastettu poni, ”Pamina”, ja toinen vanhempi vaativan tason ruuna, ”Pascolo”. Pamina on tarkoitus myydä myöhemmin mutta sillä ei ole kiire ja saan työskennellä sen kanssa rauhassa. Pascolon taas poimin suoraan laitumelta pitkän tauon jälkeen ja sen kanssa työskentelemme pikku hiljaa niin, että se pääsee vielä kotioloissa näyttämään taitojaan, muun muassa ihan mukavaa piaffia jota se kovasti haluaisi esitellä 😉

 

Paminan ja Pascolon kanssa olen päässyt opettelemaan myös minulle täysin uusia juttuja, horsemanshippia ja dual activationia. Ensin suhtauduin hieman varauksella mutta nyt tuntuu, että tekee todella hyvää opetella tekemään asioita eri tavoilla. Horsemanshipin kautta opin hallitsemaan omaa kehoani ja sen kautta välittämiäni viestejä sekä keskittymään hevosen antamiin signaaleihin. Pamina on maastakäsin melko haastava, voisi jopa sanoa, että ongelmahevonen. Sen kanssa meillä on nyt kerran viikossa horsemanship-tunti. Se on nopea oppimaan ja uskon, että ajan kanssa siitä tulee erittäin hyvä poni. Tähän astisessa elämässään se on vaan oppinut, että ihmisen saa näppärästi siirrettyä sen haluamaan paikkaan uhkailemalla. Valitettavasti se on siinä myös kovin taitava. Vaatii rohkeutta ja ennenkaikkea määrätietoisuutta, että sen saa opetettua toimimaan toisella tavalla. Mielenkiintoinen oppi eiliseltä on myös horsemanshipin yksi tärkeä kysymys: Kuka siirtää ja ketä? En ollut ajatellut asiaa aiemmin tällä tavoin mutta se on hyvä testi. Siirrätkö sinä hevostasi vai siirtääkö hevosesi sinua?

 

Dual activation puolestaan on koulutusmetodi jossa hyödynnetään sinisiä ja keltaisia palkkeja. Palkeista rakennetaan erilaisia kujia ja esteitä (hevosen koulutustaso huomioiden) joita pitkin hevonen kulkee alkuun juoksutettuna ja pidemmälle edistyttyään ratsastettuna. Sininen ja keltainen väri aktivoivat hevosen eri aivopuoliskoja ja auttavat luomaan yhteyksiä niiden välille. Kujien sisällä hevonen tulee tietoisemmaksi omasta vartalostaan ja joutuu itse etsimään hyvää tasapainoa. Yleensä ne varovat viimeiseen asti osumasta palkkeihin. Sininen ja keltainen ovat hevosille hyvin voimakkaita värejä ja oma Nuppuni säpsähti melkoisesti kun näki harjoituskujat ensimmäistä kertaa. Tämä työskentelytapa on hyödyllinen muun muassa hevosille joilla on tapana säikkyä tai jotka kulkevat huonossa tasapainossa tai erityisen vinoina. Melko samanlaisen vaikutuksen saa aikaan myös työskentelemällä metsässä kivisellä ja kantoisella polulla. Myös silloin hevonen valpastuu, tulee tietoisemmaksi omasta vartalostaan ja hakee luonnostaan parempaa tasapainoa. Tämä on erinomainen harjoitusmuoto jonka olen oppinut Suomessa valmentajaltani Mia Wollsténilta. Se pitää myös mielen virkeänä, kaikilla osapuolilla :)

 

Nuppu on myös toiminut erittäin hyvin. Sille sopii isossa laumassa laiduntaminen ja jatkuva liikkuminen. Se pysyy sillä sekä henkisesti, että fyysisesti hyvässä kunnossa. Olen myös löytänyt hyvän rytmin Nupun kanssa työskentelyyn. Se kyllästyy helposti jos työskentely menee jatkuvaksi samaksi ”jyystämiseksi” joten laitan nykyisin sille satulan selkään vain noin joka toinen päivä. Muina päivinä ratsastan sitä lampaankarvasatulalla, juoksutan, työstän muuten maastakäsin tai se pitää vapaapäivän. Näin tammuskainen pysyy tyytyväisenä ja motivoituneena. Ei se treenin määrä vaan laatu.

 

IMG_3296

Karvasatularatsastusta Nupulla viime talvena

Karvasatulalla ratsastaessani teen aivan samoja asioita, kuin satulallakin mutta keskityn erityisesti selän toimivuuteen ja hyvän tunteen hakemiseen. Karvasatulalla – joka ei siis oikeasti ole satula – tunnen paremmin hevosen selän, pääsen vaikuttamaan siihen ja opin tuntemaan milloin ja miten se toimii hyvin. Se on myös omalle takapuolelle ihanan pehmoinen, suosittelen kokeilemaan!

 

Etelä-Afrikkalainen Tanya Seymour käy valmentamassa meitä kerran viikossa. Se on aina vähän rankempi treenipäivä jolloin laitan Nupulle myös kanget. Muuten ratsastan pääasiassa nivelillä. Otan valmennuksiin aina Nupun lisäksi myös joko Paminan tai Pascolon. Pidän Tanyan tyylistä, hän on tiukka mutta erittäin positiivinen valmentaja. Seuraavaksi alamme harjoittelemaan Nupun kanssa myös ratoja, tarkoituksenani on osallistua sen kanssa täällä muutamiin kisoihin.

 

Nyt minulla on siis yhtäkkiä kolme ratsastettavaa hevosta sekä yksi ihana toipilas jonka selkään pääsen taas noin puolen vuoden kuluttua. Oikeastaan tilanne on siis melko hyvä ja olen todella kiitollinen, että saan oppia kaikilta näiltä keskenään kovin erilaisilta hevosilta!

Posted by: Maarit Tarkiainen

Related articles
 

Leave a Reply
 

Your email address will not be published. Required fields are marked (*)

Huumorilla ja faktanjyvillä ruokittuja eläinaiheisia artikkeleja sekä blogeja elävästä elämästä. Ehdota juttuaiheita, vinkkaa sopivasta haastateltavasta, tarjoudu bloggariksi tai sovi yhteistyökumppanuudesta.

Back to Top