You are here:

Hoitsun hommia

Hoitsun hommia

             Heppatytön unelmaduuni ja elämäntapa.

 

 

 

 

 

Moni pikkutyttö haaveilee hevosenhoitajan työstä ja jopa ammatista. Mitä se sitten ihan oikeasti tarkoittaa? Onko se sitä hoitohevosen harjailua, varusteiden putsailua ja hoitsun liikuttelua, mahdollisesti kisoissa mukana olemista? On se sitäkin, mutta se on myös paljon, paljon muuta. Nykyään hevosenhoitajia koulutetaan useissa eri oppilaitoksissa, mutta sen koulutuksen lisäksi olisi hyvä olla jo pohjalla kokemusta siitä oikeasta työstä. Sitten, kun sen opiskeluun kuuluvan harjoittelun aika tulee, voi se päivittäinen työmäärä ja työn raskaus tulla yllätyksenä ja alan valinta saattaakin alkaa kaduttamaan.

Fyysisen työnteon lisäksi taitavan hoitajan on osattava lukea sen hoidokkinsa yleistä olemusta päivittäin ja siitä jo saatava selville, mikäli kaikki ei olekaan aivan hyvin. Monilla ammattitalleilla hevosten ruumiinlämpö mitataan rutiinina joka ainoa aamu. Kokenut hoitaja näkee jo hevosen silmästä, milloin vaikkapa flunssa alkaa nostaa päätään, aivan samoin kuin ihmisellä, hevosellakin on silmä sumea ja olemus nuutunut. Mikäli aamulla  on jäänyt väkirehuja ruokakupiin, heiniä on sotkettu, virtsaa tai ulostetta on vähän tai poikkeuksellisen paljon, tätäkin on mietittävä. Myöskin jalkojen lämmöt ja turvotukset tulee rekisteröidä tarkasti, jotta suurempia vammoja osattaisiin ennaltaehkäistä.

10635778_1047344668615371_629985026814429295_nLiikutettaessa olisi kiinnitettävä huomio mahdollisiin jäykkyyksiin ja vinouksiin tai vaikkapa normaalia laiskempaan menoon. Toisaalta liiallinen höyryäminen ja kuumuminenkin voi olla merkki alkavista ongelmista. Ja tästä kaikesta on hoitajan muistettava informoida vastuussa olevaa henkilöä, valmentajaa tai tallin omistajaa.

Kaikkiin näihin asioihin tarvitaan paitsi huolellisuutta myös kiinnostusta asiaan ja hevoseen. Ei riitä, että hoidat työsi, jos et liitä siihen mukaan sydäntäsi. Se opettaa sinut näkemään asioita ja se tekee sinusta arvokkaan siinä ammatissa. Sellainen hevosenhoitaja ei laske tunteja eikä kaihda töiden paljoutta ja raskautta, koska kaiken takana on rakkaus hevoseen. Ja sanotaan sitä hevosmiestaidoksikin….

36712_128390607194223_3845924_n

 

 

Posted by: Kristiina Mattila

Kristiina Mattila on vuonna 1967 syntynyt, jo pikkutyttönä nimenomaan raviurheiluun hurahtanut nainen, joka on toiminut suurimman osan elämästään hevosenhoitajana niin Suomessa kuin vähän ulkomaillakin.

Leave a Reply
 

Your email address will not be published. Required fields are marked (*)

Huumorilla ja faktanjyvillä ruokittuja eläinaiheisia artikkeleja sekä blogeja elävästä elämästä. Ehdota juttuaiheita, vinkkaa sopivasta haastateltavasta, tarjoudu bloggariksi tai sovi yhteistyökumppanuudesta.

Back to Top