You are here:

Crufts 2015

 

Crufts – Maailman suurin koiranayttely – koirien asialla vai myyjien paratiisi Maaliskuun 5-8 päivinä järjestettiin taas maailman suurin koiranäyttely Crufts Birminghamin NEC keskuksessa.

Jo ennen Cruftsin alkamista, oli lehdistö ja uutiset täynnä artikkeleita, miten ulkomaalaiset tulevat Cruftsiin ja vievät palkinnot englantilaisilta kasvattajilta. Toinen uutis aihe oli “Rotukoira – syntynyt kärsimään”. Täm’ joka vuotinen uutispuuron määrä kasvaa vuosi vuodelta ja aina jostain löytyy joku joka haluaa lisätä pökköä pesään. BIS kehässä ainoastaan kaksi koiraa oli englantilaisia, 2 ruotsalaista ja yksi amerikkalais- venäläinen skotlannin terrier, joka myös voitti BISn, tulkitkoon jokainen tämän  niinkuin haluaa.

You Tube ja Cruftsin omat nettisivut lähettivat livenä tapahtumista tietoa. Illalla More4 kanava näytti koosteen päivän tapahtumista, mikä oli monelle kiinnostuneelle iso pettymys.  Ohjelma oli 2 tuntia pitkä ja suurin osa oli esim. Flyball esitystä jne. Ryhmät näytettiin ohjelman lopussa, mutta kehän laidalta ei ollut minkaanlaista raportointia. Paikanpäällä olleena, huomasin, että ainoa paikka josta pystyit seuraamaan muita kehiä, ilman, että olit ko kehän laidalla, oli halleissa olevien kuvaruutujen kautta.  Asioita ei auttanut, se etta KC:n sihteeri Caroline Kisko arvosteli ei  Assured Breeder ohjelmaan kuuluvia kasvattajia. Loppu toteamuksena Caroline ilmoitti, etta koiranpentua ei kannata ostaa muilta kuin AB jäseniltä tai Rescue yhdistyksiltä. Mahtaako Rouva Kisko tietää, että AB jäsenistä löytyy monta pentu farmaria ja kasvattajia jotka ovat erikoistuneet ns designer rotuihin, kuten labradoodle, cockapoo jne.

Todellisuudessa Crufts on menettänyt ainakin täällä Englannissa kiinnostusta kasvattajien taholla, syyna lähinnä on osallistumisen kallius.  Jos omistat rodun jota maassa on paljon, etkä ole onnellinen Stud book numeron omistaja,  joka vuotinen osallistumisoikeuden lunastaminen jo pelkastään voi tulla maksamaan maltaita. Muita yleisiä syitä osallistumattomuudesta löytyy  tuomari valinnoista, poistumis aikaan. Varsinkin tänä vuonna yleisin keskustelun aihe Naamakirjassa oli, miksi ihmeessä paikalta ei voi poistua ennen klo 16. Monet kasvattajat tulevat hyvin pitkältä ja ovat kehässä aamu 9:lta. KC säännöt määrittelee, että koska Crufts on maksullinen tapahtuma katsojille, näyttelyyn osallistuneet koirat eivät voi poistua paikalta ennen klo 16, ilman erittäin hyvää syytä.  Vastalauseeksi kommentoisin, että Crufts järjestää Discover Dogs tapahtuman samaan aikaan, jossa voi käydä tutustumassa satoihin rotuihin 4 päivän aikana. Itse olin nyt neljättä vuotta mäyrisherrojemme kanssa näytelmissä mukana ja joka vuosi tapahtuman jälkeen ajattelen, että ensi vuonna en kyllä lähde ruljansiin mukaan vaikka osallistumisoikeus olisikin pussissa. Ja joka vuosi kun ilmoitus aika alkaa ilmoitan pojat Cruftsiin, koska eihän sitä voi olla pois maailman isoimmasta koiranäyttelystä, ja eihän sitä koskaan tieda million sitä nappaa ja ollaan ryhmäkehässa, kirkkaiden valojen ja kameroiden alla!

Mäyrakoirat olivat kehässä tänä vuonna lauantaina, mikä on pahin päivä, lähinnä ihmismäärän takia. Uroksia oli ilmoitettu 64, mika on noin 15% vähemman kuin normaalin CH näyttelyihin ilmoitetaan uroksia. Kun Joey osallistui ensimmaistä kertaa  uroksia oli ilmoitettu 84 ja 74 ilmestyi paikalle. Tuomarivalinta vaikuttaa hyvin paljon osallistumis numeroihin. Tänä vuonna pk normit arvosteli Bassetteihin erikoistunut tuomari, edellisinä vuosina tuomarina on toiminut rotuspesialisti. ROP oli Ch Bronia Mr Pepys aka Pablo. Pablo pääsi myös 8 parhaan joukkoon ryhmään, mikä on tosi hienoa. Mäyrakoira ei ole tietääkseni koskaan voittanut BIS Cruftsissa.

Pelipaikalla oltiin ajoissa, ja saatin rauhassa purkaa tavarat ja tehdä viimeistelyjä pojille. Corky oli Limit luokassa, jossa oli 8 muuta urosta. Sijoitus oli 5 eli VHC (Very Highly Commended). Joey oli Avoimessa luokassa (Open) jossa oli 11 muuta urosta. Valitettavasti emme päässeet 5 parhaan joukkoon, mutta yrityksen puutetta ei ollut.  Naytelmat ohi ja aika nauttia poikien kanssa auringon paisteesta. Suunta kahvilaan, ja voileivän sekä kahvin kera ulos nurmikolle istumaan. Hihnat nilkan ympäri kiinni ja siinä sitten löhöiltiin tunnin verran, ja rentouduttiin. Ajatuksissa taustalla, etta pitäisi menna vähän katsomaan jos loytyis jotain mita kannattaa ostaa. En ole koskaan ollut kovin innokas kulkemaan ihmislaumassa, mutta pakko mika pakko ja sainpahan ostettua kuivattua kalaa ja uudet pedit pojille. Cruftsin hallit ovat täynnä erillaisia kojua, tavaraa löytyy  porealtaasta, mittatilaustyönä tehtyihin koirankoppeihin. Joskus tulee mieleen, että varinaisia ns “tarpeellisia” koira+aiheisia liikkeitä sieltä löytyy hyvin vähän. Siitä riippumatta olen aivan varma, että raha liikkuu ja, että nämä 4 Crufts päivää pullistuttavat monen myyjän pankkitiliä aivan mukavasti.

Poikien kanssa iltäpäivällä hallissa kuljeksiessani, nappasi mies olkäpäästä kiinni ja pyysi tulemaan viralliseen Crufts valokuvaan poikien kanssa. Eivät olleet kuulemma saaneet mahdollisuutta ottaa kuvia mäykyistä sinä päivänä. Nokka kohti standia ja parhaat poseraaus ilmeet esiin ja ihan kiva kuva siita tuli muistoksi. Käytiin vielä katsomassa Baijerin Vuoristovihikoira kehää ja kannustamassa tuttujen koiruuksia ennen 3 tunnin kotimatkaa. Ensi vuoteen….   Crufts

Posted by: Minna Hagan

Leave a Reply
 

Your email address will not be published. Required fields are marked (*)

Huumorilla ja faktanjyvillä ruokittuja eläinaiheisia artikkeleja sekä blogeja elävästä elämästä. Ehdota juttuaiheita, vinkkaa sopivasta haastateltavasta, tarjoudu bloggariksi tai sovi yhteistyökumppanuudesta.

Back to Top